sobota, 5 kwietnia 2014

Projekt „eSzkoła – Moja Wielkopolska”

644124
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Średnia ocena: 3.842Liczba głosów: 234
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Średnia ocena: 3.842Liczba głosów: 234
Wycieczka do Muzeum Piekarstwa w Pleszewie.
8 czerwca wybraliśmy się na wycieczkę do Pleszewa do Muzeum Piekarstwa, którego założyłycielem jest Tomasz Vogt. Oprócz zwiedzania muzeum uczestniczyliśmy tam w warsztatach, podczas których każdy z nas z otrzymanej porcji ciasta, samodzielnie upiekł wspaniałą, "zaprojetowaną" przez siebie słodką bułkę.

muzeum piekarstwa w Pleszewie muzeum piekarstwa w Pleszewie muzeum piekarstwa w Pleszewie muzeum piekarstwa w Pleszewie muzeum piekarstwa w Pleszewie muzeum piekarstwa w Pleszewie
Drukuj artykuł
Katarzyna Laksander, Aktualizacja: 07-07-2012 14:03:59
Nowy moduł

Wizyta w piekarni MAR-PIEK w Gołuchowie.

Właściciel piekarni, pan Mariusz Hulak wraz ze swoimi pracownikami przedstawił nam cały proces wypieku chleba. Poznaliśmy nowoczesne technologie oraz sprzęty wykorzystywane w piekarni. Ponadto omówiliśmy właściwości produktów, z ktorych robi się chleb. Delektowaliśmy się przepysznymi gorącymi bułkami. Na koniec naszej wycieczki spotkała nas jeszcze jedna miła niespodzianka - a mianowicie wspaniałe, lukrowane pączki.
piekarnia w Gołuchowie piekarnia w Gołuchowie piekarnia w Gołuchowie piekarnia w Gołuchowie
Nowy moduł
Zwiedzanie Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Kościelnej Wsi.
W naszej miejscowości znajduje się stacja, w której dokonuje się badań nad odmianami roślin uprawnych. Celem działalności stacji jest wskazanie odmian przynoszących najlepsze plony.
Stacja Doświadczalna Oceny Odmian Kościelna Wieś Stacja Doświadczalna Oceny Odmian Kościelna Wieś Stacja Doświadczalna Oceny Odmian Kościelna Wieś Stacja Doświadczalna Oceny Odmian Kościelna Wieś Stacja Doświadczalna Oceny Odmian Kościelna Wieś Stacja Doświadczalna Oceny Odmian Kościelna Wieś Stacja Doświadczalna Oceny Odmian Kościelna Wieś
Nowy moduł
Nasze doświadczenia, jakie wykonaliśmy z produktami potrzebnymi do wypieku chleba.
DROŻDŻE
Chcesz mieć swoją szaloną pianę?
Nie ma problemu. Wystarczy do tego kilka ogólnodostępnych, a do tego niedrogich domowych substancji.
- szklankę nadtlenku wodoru 6% (inaczej woda utleniona 6%)
- płyn do mycia naczyń
- 1 łyżka suszonych drożdży (dokładnie takich jak używa się do pieczenia)
- 3 łyżki ciepłej wody
- barwnik spożywczy w wybranym kolorze
- plastikowy kubeczek
- lejek
- plastikowa butelka


Dodanie drożdży powoduje podobny efekt jak dodanie jodku potasu. Drożdże również będą działały jak katalizator przyspieszając uwalnianie tlenu w reakcji rozkładu H2O2.
Warto mieć pod ręką okulary ochronne i rękawiczki. Nadtlenek wodoru działa drażniąco na skórę i oczy, może również odbarwić ubranie, więc obchodź się z nim ostrożnie.
Jak to zrobić?
1.Wlej ok. 1 łyżkę płynu do mycia naczyń i delikatnie.

2.Wlej wodę utlenioną do butelki i "pobujaj” butelką aby całość się wymieszała.
3. Dodaj kilka kropel (max 10) barwnika spożywczego.
4. W kubeczku wymieszaj 3 łyżki ciepłej wody z 1 łyżką drożdży, mieszaj ok. 30s.
5. Teraz najważniejsze, używając lejka SZYBKO wlej drożdże do butelki, odsuń się i podziwiaj swoją własną fontannę szalonej piany.


Nowy moduł
Prowadzimy obserwacje przyrody w naszej gminie.
Szukamy śladów historii - miejsc związanych z wypiekiem chleba w naszej miejscowości.
Kościelna Wieś - stawy Kościelna Wieś - stawy wycieczka po okolicyw celu obserwacji zmian zachodzących w przyrodzie wycieczka po okolicyw celu obserwacji zmian zachodzących w przyrodzie Kościelna Wieś - stawy Kościelna Wieś - stawy Kościelna Wieś - stawy Kościelna Wieś - stawy wycieczka po okolicyw celu obserwacji zmian zachodzących w przyrodzie Kościelna Wieś - stawy obserwacja pól uprawnych obserwacja pól uprawnych

Nowy moduł
Noc w szkole.
W celu dokładnego zbadania naszego tematu postanowiliśmy nocować w naszej szkole. Oprócz tego, że świetnie się bawiliśmy, wykonaliśmy wiele prac i doświadczeń związanych z podjętym przez nas tematem. Piekliśmy między innymi chleb, gotowaliśmy żurek.
pieczemy chleb gotujemy żurek i pieczemy chleb pieczemy chleb gotujemy żurek gotujemy żurek To będzie chleb!
Zmęczeni piekarze delektujemy się żurkiem i chlebem własnego wypieku praca z Kameleonem Jeden z naszych wypieków ;)
Nowy moduł
Rozpoznajemy gatunki zbóż.
Postanowiliśmy dowiedzieć się więcej na temat podstawowego produktu potrzebnego do wypieku chleba, czyli mąki która powstaje z różnych gatunków zbóż. Dokonaliśmy obserwacji, a zgromadzone przez nas materiały na temat hodowli i rodzaju zbóż przekazaliśmy uczniom
klas I-III szkoły podstawowej jako pomoce naukowe.
Projekt „eSzkoła – Moja Wielkopolska” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
projekt www Gammanet | cms WebKameleon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz